mandag 7. desember 2009

Naturressurser i Vietnam

Når vi skal til Vietnam tenkte vi at vi vil finne litt mer ut om ressursene og om de er rike. Vietnam har en del gode naturressurser, men de har ikke råd til å utvinne dem. For eksempel må de selge råoljen sin billig til utlandet. Mesteparten av befolkningen driver med jordbruk, noe som har ført til nedhugging av regnskogen.

60 % av landets befolkning driver med landbruk. Selv om en så stor andel av landets befolkning driver med landbruk er bare 20 % av landets areal dyrkbart. Siden det bor så mange i Vietnam har de blant verdens minste tilgjengelighet på dyrkbar jord. Du kan vel tenke deg at 60 % av nesten 87 millioner driver med landbruk, og kun 20 % av et ikke så altfor utstrekt land er dyrkbart. Da blir det trangt om plassen. To tredjedeler av det som dyrkes er ris. Det gjør Vietnam til et av verdens største eksportører av ris. Etter ris er den viktigste ressursen fiske.
Landet er også ganske rike på ressurser som olje, gass, jernmalm, bauxitt og kull. Men for å utvinne disse ressursene trengs det mye elektrisitet, noe som landet er veldig fattige på. Vietnam har ikke kjernekraftverk som de kan produsere strøm med. Den strømmen de produserer kommer fra gass, kull og vannkraftverk, og vannkraftverkene er den viktigste energikilden. For å skille råoljen trengs det raffinerier, noe som landet har veldig lite av. Vietnam har rett og slett ikke råd til raffinerier. Dermed må Vietnam importere dyr bensin og oljeprodukter fra utlandet, mens sin egen råolje selger de billig til andre land. Siden de ikke kan skille råoljen må den selges billig. Tenk så mye mer penger Vietnam hadde hatt hvis de hadde mulighetene til å utvinne ressursene sine.
1/3 av landets areal er skog, men bare 2 % av dette er tettbevokst, siden resten har blitt hugd ned til formål for brensel og landbruk. Dette kan føre til flom, jordras, oversvømmelser og klimaendringer ellers i verden. Regnskogen tar opp store deler av verdens CO2 utslipp, og hvis den hugges ned blir ikke like mye utslipp tatt opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar